Nicu Falcoi

Săptămâna care se încheie a fost marcată iar, în Parlament, de încercările majorității politice de a face cât mai dificilă lupta anti-corupție și de a crea căi care să-i facă scăpați cât mai ușor pe cei care și-au însușit bani din banii publici.

Într-un mod mai mult decât îngrijorător, care a dovedit capacitatea lor uluitoare de repliere, cele întâmplate săptămâna trecută în Comisia juridică a Camerei Deputaților au arătat cum reprezentanții coaliției PSD-NL îi pot face cu ușurință invidioși până și pe Dragnea și cozile lui de topor prin caracterul toxic, foarte periculos, al prevederilor pe care sunt gata oricând să le adopte, fără niciun discernământ, fără nicio preocupare pentru respectarea procedurilor și regulilor și fără să le pese de consecințe.

Codul de procedura penala si Codul Penal

Așa s-au jucat marți, în Comisia juridică, cu proiectele de modificare a Codului de procedură penală și Codului penal, cei din majoritatea PSD-PNL-UDMR.

Abia după ce s-au prins că nu pot păcăli vigilența USR și că nu pot trece pe sub radar prevederile foarte nocive pe care le voiau, s-au răzgândit, au votat în bloc eliminarea tuturor modificărilor adoptate în Senat și au retras amendamentele făcute la Cameră. Și au scos de tot și pragul pentru abuzul în serviciu.

Laura Vicol

Maestră de ceremonii în jocul ăsta de-a alba–neagra a fost nimeni alta decât președinta Comisiei juridice din Cameră, deputata PSD Laura Vicol. Care inițial a susținut, fără scrupule, inclusiv o prevedere care-i ajuta în mod direct soțul într-un dosar penal în care acesta este cercetat pentru evaziune fiscală și apartenență la grup infracțional organizat.
Asta așa, ca să fie lucrurile cât se poate de clare cu privire la toxicitatea intențiilor celor de la PSD-PNL-UDMR.

S-au speriat și răzgândit în al treișpelea ceas, gândindu-se, probabil, că or să iasă oamenii în stradă.

Mai multe detalii despre cele întâmplate găsiți aici: https://www.facebook.com/photo/?fbid=758363205653850&set=a.422514559238718


Și, după toată mascarada asta de marți din Comisia juridică, miercuri au trecut modificările făcute de Predoiu la Codul de procedură penală și la Codul penal.
Ce credeți că am putut vedea miercuri, în plen?

Catalin Predoiu

Am văzut un ministru al Justiției laș și fără coloană vertebrală. Care mai întâi a introdus un prag ce probabil i-a făcut invidioși până și pe Dragnea și pe Iordache-Altă Întrebare.

După care l-a scos, de frică.

Și i-am văzut pe cei din majoritatea USL 2.0 prefăcându-se că nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Și care au trecut modificările făcute de Predoiu la Codul de procedură penală și la Codul penal, după ce cu o zi înainte, tot ei, modificaseră…modificările făcute la Senat și în Cameră, în Comisia juridică, abia când USR a amenințat că va sesiza CCR.

Au făcut toate astea în stilul lor caracteristic: fără să țină cont de niciun fel de proceduri. "Pentru că pot” și pentru că nu le pasă lor de reguli, de corectitudine ori de alte detalii dintr-astea... “nesemnificative”.

USR s-a opus și miercuri, în plen, acestei abordări: răzgândelilor și deciziilor anunțate în urma unor telefoane pe firul scurt, călcării grave în picioare a procedurilor parlamentare, nesocotirii dezbaterilor, punerii noastre în imposibilitatea de a depune amendamente și trecerii legii într-o formă incompletă (fiindcă mai sunt multe decizii ale CCR care nici măcar nu sunt transpuse în lege).

Așa că am votat împotriva proiectului lui Predoiu de modificare a Codurilor penale.

Am cerut, de asemenea, demiterea Laurei Vicol Ciorbă de la președinția Comisiei juridice și am anunțat că depunem plângere disciplinară pentru încălcarea gravă de către aceasta a procedurii parlamentare, prin eliminarea tuturor amendamentelor depuse în Parlament, și pentru că a votat o modificare care îl viza pe propriul soț (toate astea în mod deliberat, inclusiv după ce reprezentantul USR a atras atenția asupra încălcării grave a prevederilor Codului de conduită).

NATO a implinit 75 de ani

La începutul săptămânii care se încheie azi, NATO – cea mai longevivă alianță din istoria contemporană a Europei – a împlinit 74 de ani de existență: https://www.facebook.com/photo/?fbid=758211832335654&set=a.422514559238718

Calitatea sa defensivă, regulile statului de drept și standardele democratice au făcut din NATO cel mai important for euroatlantic în care democrațiile se regăsesc și cooperează.
Această longevitate a Alianței este dată de capacitatea de adaptare politică și militară, de mecanismele prin care statele membre își armonizează agenda de securitate și răspund în comun unor amenințări.

Sediul NATO

Agresiunea Federației Ruse a determinat NATO să se adapteze rapid la cea mai dramatică schimbare strategică din Estul Europei.

Războiul din Ucraina a convins aliații că o apărare eficientă se va putea realiza numai printr-o prezență de trupe aliate la graniță și printr-un angajament politic de sprijin pentru țări partenere precum Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

NATO a demonstrat că rămâne singurul factor de descurajare eficient în fața Rusiei și că are soluții pentru a păstra stabilitatea.

Fapt confirmat și de decizia Suediei și Finlandei de a adera la Alianța Nord Atlantică.

Iar marți, de ziua NATO, am sărbătorit și intrarea Finlandei în familia NATO.

De fapt, Finlanda a fost întotdeauna un partener de nădejde al Alianței Nord Atlantice, gata să ajute și să contribuie politic și militar la promovarea cooperării. Noul nostru aliat are o armată modernă, la standarde NATO, și va avea o contribuție semnificativă la securitatea flancului Nordic, dar și pe alte dimensiuni cum ar fi diplomația publică aliată și combaterea războiului hibrid. Sper ca în scurt timp și Suedia să parcurgă ultimele etape pentru aderare, moment în care întreaga Peninsulă scandinavă va intra în NATO.

O delegatie a Comisiei pentru Democrație și Securitate din cadrul Adunării Parlamentare NATO a vizitat România

Și tot săptămâna aceasta o delegație a Comisiei pentru Democrație și Securitate din cadrul Adunării Parlamentare NATO a vizitat România: https://www.facebook.com/photo/?fbid=759457418877762&set=pcb.759459735544197

Delegatie NATO

Au fost trei zile pline, în care ne-am aflat la București, Portul Constanța, Baza Mihail Kogălniceanu și în care am discutat despre situația geostrategică actuală la Marea Neagră și nu numai.

Intalnire cu Studenti la Parlament

Iar la începutul săptămânii am avut bucuria să mă întâlnesc și să răspund numeroaselor întrebări adresate de studenți, majoritatea de la SNSPA, dar și de la Universitatea Națională de Apărare "Carol I", de la Academia de Studii Economice și de la Facultatea de Drept din cadrul Universității București: https://www.facebook.com/photo/?fbid=757933735696797&set=pcb.757934115696759

Intalnire cu studenti la Parlament

Curiozitatea lor m-a făcut să mă simt mult mai tânăr. M-au bucurat tare mult interesul și preocuparea lor de-a afla cât mai multe, fiindcă ei sunt cei care vor continua ceea ce facem noi în prezent și nu putem merge cu-adevărat spre viitor decât cu fața îndreptată înspre ei și înspre nevoile și așteptările lor.


Pe curând!

Ti-a placut articolul? Distribuie-l!

Articole Asemanatoare

Related posts


Cautare subiecte postate

Contactati-ma pe platforma preferata!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru.