Ce credeți că i-a preocupat cel mai mult și mai mult săptămâna asta pe cei de la PSD-NL? Prețurile tot mai mari ale produselor de bază? Facturile enorme la energie? Problemele din educație și din sănătate? Nevoile fermierilor români?

Nu, nimic din toate astea.

I-am văzut însă, de exemplu, preocupați de cum să facă să protejeze conducerea ASF. Drept pentru care PSD și PNL au și respins săptămâna asta cererea USR de demitere a conducerii Autorității de Supraveghere Financiară.

Acuma, că ASF-ul a fost în decursul anilor un cuib de sinecuri bănoase, mai ales pentru oamenii PSD-ului, nu e un secret pentru nimeni.

Dar să ajungi să aperi conducerea acestei instituții, după ce sub ochii oamenilor ăstora și beneficiind de tăcerea și inacțiunea lor complice au falimentat mai multe companii de asigurări, păgubind milioane de români, asta-i deja prea de tot!

Și ce să vezi? Exact asta au făcut PSD și PNL: s-au împotrivit solicitării USR, din ședința Birourilor Permanente Reunite, de a suplimenta ordinea de zi a următorului plen reunit.

Concret, în ședința BPR de marți (21 martie), liderii grupurilor USR au cerut suplimentarea ordinii de zi a ședinței de plen reunit din 28 martie cu două puncte:

• solicitarea USR de revocare a conducerii ASF
• solicitarea USR de demarare a procedurii parlamentare de selecție a noilor membri în conducerea ANRE

Pentru PSD-NL n-a contat însă că, numai în cazul cel mai recent, falimentul Euroins, peste 2,5 milioane de români au fost înșelați grosolan, vânzându-li-se pe post de polițe RCA niște hârtii fără nicio valoare. Deși știau despre situație, cei din conducerea ASF nu au mișcat un deget și au ținut batista pe țambal până în ultimul moment.

Cât privește ANRE, din șapte mandate de membri ai Comitetului de reglementare, patru expiră pe 23 aprilie, după ce au fost prelungite ilegal prin ordonanță de urgență.

N-am putut să nu remarc, o dată în plus, și că interesul pentru reforme al celor din PSD-NL se blochează exact acolo unde încep interesele lor personale.

Coaliția PSD-NL a trecut, din nou, săptămâna asta, prin Camera Deputaților, Legea avertizorului de integritate, după ce luni seara au trecut-o rapid prin Comisia juridică.
N-au vrut – nu că n-ar fi putut - să adopte o formă corectă a acestei legi încă de la început.
S-au gândit, probabil, că încercările lor de-a îngreuna cât mai mult cu putință activitatea avertizorilor de integritate vor scăpa nesesizate de Comisia Europeană. Care (și-or fi zis oamenii lui Ciolacu și-ai lui Ciucă!) va închide ochii și va face plata celei de-a doua tranșe din PNRR. Evident că nu s-a întâmplat așa: banii din a doua tranșă – pentru care legea avertizorilor publici de integritate este unul dintre jaloane – sunt momentan blocați.

Însă nici acum, în al treisprezecelea ceas și la a treia oară când au trecut legea asta prin Parlament, nu s-au îndurat să facă lucrurile 100% corect. Le-au făcut de musai, pe repede înainte și tot la fel ca-n rândurile trecute: fără măcar să țină cont de vreunul dintre amendamentele depuse de USR.

Legea tot nu rezolvă nevoia de a asigura protecție sporită persoanelor care semnalează neregulile din instituțiile publice sau în ce privește cheltuirea banilor publici (adică celor care-i deranjează la culme pe cei din PSD-NL, fiindcă îi încurcă din "treburile" lor mai importante decât problemele țării).

S-au învoit, până la urmă, să scoată din textul legii sintagma “indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii” și să lase doar “indicii referitoare la încălcări ale legii”, dar vor ca avertizorii să menționeze în sesizările lor și care sunt indiciile (adică să furnizeze niște probe concrete), nu doar să transmită instituțiilor în drept informațiile vizând posibile încălcări ale legii. În plus, ca să-i descurajeze cât mai mult pe avertizori și ca să-i facă mai ușor de identificat și de hărțuit, în formele inițiale legea prevedea ca avertizorii de integritate să-și dezvăluie identitatea.

Și chiar și în actuala formă, din păcate, sesizările care vin din partea unor avertizori anonimi sunt tratate diferit față de sesizările venite din partea unor avertizori a căror identitate e cunoscută.

Sigur că nu-i greu de înțeles de ce. Că doar Bode, Ciolacu, Ciucă, primarii și baronii lor de prin teritoriu au nevoie de cât mai multe informații despre cei care-ar îndrăzni să spună că ceea ce fac ei nu este în regulă. Ca să poată sufoca din fașă orice demers ce-ar putea ajuta instituțiile abilitate ale statului să facă lumină în privința – de exemplu - unor licitații măsluite, a unor bani publici deturnați de la scopurile declarate ori a unor dosare a căror soartă e aranjată în baza a tot felul de cârdășii dintre politic și justiție.

Degeaba a propus USR amendarea legii, așa cum am făcut și în dățile anterioare. Actuala majoritate politică s-a opus și de data asta.

N-au vrut, de exemplu, nici măcar să audă de amendamentul care le lăsa avertizorilor posibilitatea să semnaleze și public problemele constatate, și nici de amendamentul care viza acordarea de protecție sporită avertizorilor.

Ti-a placut articolul? Distribuie-l!

Articole Asemanatoare

Related posts


Cautare subiecte postate

Contactati-ma pe platforma preferata!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru.