Deputat USR de Timiș Nicu Fălcoi

Pe măsură ce trece timpul, dovezile referitoare la incompetența guvernării USL 2.0 se tot înmulțesc, în vreme ce iresponsabilitatea coaliției politice de la putere devine covârșitoare.
Zilele trecute au apărut și informațiile despre execuția bugetară pe primul trimestru, prilej cu care am aflat cât de uriașă e gaura din bugetul țării: 24 miliarde de lei.
Iar dacă vă-ntrebați care mai e valoarea împrumuturilor făcute, împrumuturi pe care copiii noștri vor trebui să le plătească, ei bine: coaliția USL 2.0 a împrumutat peste 1,5 milioane de lei pe minut în 2023.


Numai că despre toate aceste subiecte foarte importante ei nu discută. Se prefac că problemele astea nu există și că n-au auzit vreodată de soluțiile reale la problemele românilor despre care USR vorbește de mai bine de un an: https://solutiicorecte.ro/ 

Fiindcă, oricum, pentru ei nu problemele românilor contează. Lor scumpirile le convin, pentru că aduc mai mulți bani la buget. Pentru fiecare bun sau serviciu al cărui preț a crescut, indiferent că e o pâine sau un pachet de unt, guvernul încasează mai mult TVA. Numai anul trecut, TVA-ul aplicat pe prețurile mărite a adus Guvernului 15 miliarde de lei în plus.

Pentru ei, mai importante decât orice sunt discuțiile despre rotativă și despre cum or să-și împartă ei și de-acum încolo funcțiile și puterea. În rest, se apără unii pe alții și au grijă să perpetueze exact același sistem al compromisurilor pe care l-au practicat în ultimii 33 de ani.

Raport negativ pentru Legea Deconspirarii Fostilor Colaboratori ai Securitatii

Au dovedit asta cu prisosință și zilele trecute, în Parlament, când, în deplină solidaritate, cei din USL 2.0 au vegheat ca nimeni să nu-i tulbure pe-aceia care au fost dovediți ca informatori sau colaboratori ai Securității sau care au fost condamnați definitiv după ce-au apucat să primească anterior distincții din partea statului român.

Așa că, la nici 4 luni distanță, au schimbat, fără niciun motiv, un raport pozitiv cu un raport de respingere pentru proiectul pe care l-am inițiat alături de colegul meu, senatorul USR de Timiș Raoul Trifan (proiectul referitor la sistemul naţional de decoraţii al României şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii).

După ce pe 6 decembrie anul trecut proiectul primise raport de admitere din partea Comisiei juridice. Și tot raport de admitere primise proiectul și în Comisia de cultură. De unde - pentru niște amendamente de formă, fără nicio modificare de fond! - s-a întors la Juridică. De data asta, însă, majoritatea din Comisia juridică s-a sucit.

Proiectul (care prevede ca foștii colaboratori dovediți ai Securității și toți condamnații definitiv să-și piardă în mod automat distincțiile și decorațiile oferite de statul român), născut în urma unor propuneri venite din partea Societății Timișoara, a fost susținut și de alți parlamentari de Timiș.
Detalii găsiți aici: FB

Declaratiile Ambasadorului Chinei in Franta

Ambasadorul CHinei in Franta

Despre scandalul din jurul recentelor declarații ale ambasadorului chinez în Franța, Lu Shaye, am scris un punct de vedere aici: FB

Am spus, printre altele, că imaginea Chinei e pe cale să se schimbe radical în ochii oficialilor francezi. Și că asta se întâmplă rapid după vizita oficială de stat întreprinsă de Președintele Macron în China. Vizită care a generat, după cum ne amintim, alte controverse în jurul modului în care președintele francez dorește o poziționare neutră a europenilor față de competiția strategică dintre americani și chinezi.

Dacă ar trebui să rezum, aș putea spune că ambasadorul chinez a spus că ordinea internațională în spațiul ex-sovietic nu este una reglementată oficial internațional. Că Ucraina, din punctul de vedere al Chinei, nu are un statut internațional clar, că țările ex-sovietice din Asia Centrală sunt în aceeași situație și că istoria lor este una care se leagă de istoria URSS. Și că identitatea lor trebuie discutată prin această prismă.

Poziția exprimată de ambasador - care probabil a vorbit mult prea franc - ne ajută să înțelegem cum se gândește, de fapt, la Beijing despre Europa și Eurasia.

În primul rând, China recunoaște preeminența Federației Ruse, ca succesor al URSS, în relație cu Ucraina și alte țări foste republici sovietice. Din punctul de vedere al Chinei, Rusia are dreptul să își aroge orice interferență, pentru că ar fi îndreptățită.

În al doilea rând, China s-a poziționat oficial și explicit public ca o putere care neagă toate actele de drept internațional care reglementează statutul unor țări. Discutăm, adică, de un revizionism asumat de China, cu implicații negative pentru regimul de drept internațional și pentru anumite instituții internaționale. China dă o lovitură puternică ONU și normelor internaționale.

În al treilea rând, declarația Chinei ne spune ceva important pentru viitoarea modalitate de împărțire a sferelor de influență între Beijing și Moscova. Avem un semnal clar că, în curând ,cele două țări se vor poziționa față de viitorul Asiei centrale, dar și față de Europa de Est și vecinătatea Rusiei. Apare o indicație clară că China dorește mai multă influență în Asia centrală și că acceptă interesul Rusiei de a controla viitorul Ucrainei.

Cu siguranță, această poziție antidemocratică a Chinei va avea reverberații serioase în viitorii ani, iar China va pune presiune puternică pentru a schimba ordinea globală și mai ales cea eurasiatică în următorii ani.

Un aspect final al acestui scandal ar fi legat de situația internă a Chinei.

Poziția exprimată de oficialul chinez reflectă și preocuparea pentru gestionarea tendințelor de autonomizare din regiunea uigură. China a dus și duce o politică dură, opresivă față de minoritatea uigură și încearcă să evite o eventuală tendință centrifugă care a dus la destrămarea URSS și la apariția unor state independente.

Revizionismul chinez este la fel de periculos și distructiv ca și revizionismul rusesc, iar acum avem dovada unei similitudini între China și Federația Rusă privind interesul de a domina în sfere de influență extinse.

Pe curând!

Sursă imagine: capital.ro

Ti-a placut articolul? Distribuie-l!

Articole Asemanatoare

Related posts


Cautare subiecte postate

Contactati-ma pe platforma preferata!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru.