În timp ce problemele reale ale românilor sunt legate de prețurile tot mai mari, de valorile uriașe ale facturilor, de cum să facă să poată susține educația copiilor și cum să facem s-avem școli mai bune și mai sigure și condiții decente de îngrijire în spitale, cei din coaliția USL 2.0 își continuă sfidarea și ne arată, în fiecare zi care trece, că agenda lor e complet decuplată de agenda cetățenilor. Nepăsarea crasă și batjocoritoare se întâlnește cu incompetența și cu iresponsabilitatea. Iar consecințele le putem vedea în fiecare zi.
Au îndatorat țara, împrumutându-se într-un ritm năucitor: 61 de milioane de lei / oră numai în primele luni ale anului. Bani pe care-i vom plăti noi și copiii noștri în următorii 30 de ani
• Habar n-au avut și nici nu le-a păsat să apere interesele fermierilor români afectați de criza cerealelor, în vreme ce alte țări au ridicat pe agendă subiectul și au negociat compensațiile oferite de Comisia Europeană, zbătându-se să obțină sprijin cât mai mare pentru a-și susține fermierii.
La noi, din păcate, "notorietatea" ministrului Agriculturii nu vine nici din pricepere, nici din capacitatea lui de-a apăra interesele celor pe care ar trebui să îi slujească, ci din tot felul de situații și de declarații care mai de care mai hilare. Doar că - și asta poate nu-nțeleg cei din coaliția PSD-NL, cărora Daea le tot cere sprijinul! - România are nevoie de oameni competenți și calificați pentru pozițiile pe care le ocupă, nu de bufoni notorii. Iar solidaritatea trebuie să fie în jurul obiectivelor țării și în jurul intereselor cetățenilor, nu – așa cum foarte greșit o înțeleg ei – în jurul intereselor lor de clan politic.
O demonstrație că sunt complet incapabili să priceapă asta au făcut cei din PSD, PNL și UDMR nu mai departe de săptămâna trecută, la votul pe moțiunea simplă inițiată de USR împotriva lui Petre Daea. Au respins moțiunea, cu 174 de voturi împotrivă, fără să se gândească măcar la frământările, greul și nemulțumirile fermierilor români, ale căror interese au rămas nereprezentate de incompetentul Daea: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=765931261563711&set=pb.100044405320411.-2207520000.&type=3
De legile Educației și de anunțatele dezbateri maraton din Parlament, care-ar fi trebuit să aibă loc în cursul acestei săptămâni, și-au bătut joc fix la fel
După ce au fost scoase din joben de fosta consilieră a președintelui Iohannis, actuala ministră Ligia Deca, legile astea – care ar trebui să stea la baza României educate a viitorului – au devenit terenul unui ping-pong politic ieftin între PSD și PNL. De parcă n-ar fi la guvernare, ci în opoziție, și de parcă ar fi văzut pentru prima dată legile acestea atunci când ele au ajuns în Parlament, PSD-ul a anunțat cu surle și trâmbițe că depune aproape 800 de amendamente.
Cine-o fi scris pe genunchi aceste legi, din ce sertar or fi "izvorât" ele și cu cine s-or fi consultat, oare, cei care le-au elaborat, de-au ajuns să conțină atâtea prevederi proaste și care nu numai că nu schimbă, ci chiar adâncesc problemele de fond din sistemul de educație – greu de spus. Că văd că dna. Deca nu contenește să dea declarații liniștitoare, în ciuda faptului că nemulțumirile și criticile curg în lanț, de la profesori și părinți, până la specialiști în educație (care în mod evident nu au fost consultați!).
Iar dezbaterile din Parlament, programate să aibă loc pe parcursul întregii săptămâni, au fost suspendate din tot felul de motive, după cel o oră – două – hai maxim trei de dezbateri. N-au ei vreme și energie de consumat pentru astfel de discuții, când grija lor principală e dacă le iese sau nu cât mai avantajos rotativa!
USR a făcut consultări reale și a prezentat, punct cu punct, măsurile fără de care noi nu vom vota aceste legi.
Printre măsurile propuse de noi:
• Prioritizarea educației ca domeniu strategic prin finanțare adecvată
• O educație orientată spre obținerea competențelor viitorului
• Evaluare națională și admitere egale pentru toată lumea
• Recunoașterea și premierea profesorilor performanți
• Descentralizare reală
• Fără rectori veșnici și atotputernici
• Introducerea avertizorului de integritate în universități
• Reînființarea Consiliului Național al Cercetării Științifice
Toate cele 26 de măsuri propuse de USR le găsiți aici și aici: https://www.facebook.com/photo/?fbid=817936509702028&set=pcb.817672289728450
Prezențe in Media
La începutul săptămânii trecute, am participat, la A7 TV, la o emisiune în care am vorbit despre cele mai importante evoluții din politica externă și despre ce se întâmplă în războiul din Ucraina.
Înregistrarea emisiunii o găsiți integral aici: https://www.youtube.com/watch?v=OLiuoS4aXWA
Pe curând!