Așa cum am mai spus și-n alte rânduri, răul făcut țării de coaliția PSD-NL este unul foarte mare, iar efectele lui nu se vor opri mâine – poimâine, ci vor afecta generațiile copiilor noștri. Cărora li se pun în cârcă, în mod iresponsabil și inconștient, datorii enorme pe care le vor avea de achitat. N-am să obosesc, de-aceea, să repet că, în timp ce se îngrijesc de rotativă, cei din USL 2.0 au făcut o gaură de 24 de miliarde de lei la buget, iar din 5 lei cheltuiți, un leu este pe datorie. Între ce spun și ce fac e o prăpastie uriașă, pe care o acoperă fie cu tăceri vinovate pe subiectele esențiale (cele de care depinde bunul mers al țării), fie cu praf în ochii oamenilor, cu promisiuni mincinoase și asigurări pe care știu sigur că nu le vor putea onora, fie cu discuții despre tot felul de non-subiecte.
Cât privește subiectele importante pentru viitor, acolo doar mimează dezbaterile, dar fac – la adăpostul majorității lor politice – cam tot ce vor ei. Așa cum s-a întâmplat zilele astea și cu dezbaterile pe proiectul legilor educației. Asta așa, foarte pe scurt, ca să știm bine cu ce se mai ocupă USL-iștii ăștia 2.0.
Condamnarea lui Darius Valcov
În timpul ăsta, din când în când mai apare câte-o știre care amintește că, totuși, faptele de corupție, hoția, abuzurile comise de cei care, la un moment sau altul, s-au numărat printre puternicii zilei nu rămân fără urmări. Chiar dacă asta se întâmplă adesea foarte, foarte târziu, iar uneori cu șanse mici spre deloc de recuperare a prejudiciilor.
Săptămâna asta, de exemplu, ÎCCJ l-a condamnat definitiv la închisoare cu executare pe fostul ministru PSD-ist al Finanțelor, Darius Vâlcov: https://www.facebook.com/photo/?fbid=772925864197584&set=pcb.772932590863578
Vâlcov a fost unul dintre locotenenții foarte apropiați lui Dragnea, bucătarul și ospătarul de serviciu care, nu mai departe de-acum câțiva ani, stătea cu genunchiul apăsat puternic pe gâtul Justiției și-al instituțiilor, cu dorința nebună să pună mâna pe toată puterea și să aibă, împreună cu grupul de lachei apropiați lui, țara toată la picioare.
Pe atunci, marele "colecționar de artă" Vâlcov - când primar, când ministru, când abonat la tot felul de alte funcții publice - își făcea “gospodărește” parte de bani din banii țări, cât să poată aduna și-ascunde tablouri prin cimitire.
Și da, faptele astea ce par desprinse dintr-un scenariu de film se întâmplau aici, la noi, în România, cu numai câțiva ani în urmă.
Am scris toate astea cu gândul că lupii nu-și prea schimbă năravurile, chiar dacă se-ntâmplă uneori să-și schimbe părul ori să ajungă în locul lor alți lupi, de prin alte fiefuri PSD-iste. Am scris pentru că cred că trebuie să ne amintim cu toții de grozăviile și ticăloșiile care se pot întâmpla. Și ca să nu uităm că somnul rațiunii naște monștri. Monștri care pot ajunge apoi să ne conducă. Și să decidă asupra destinului țării și-asupra bugetului ei.
Situatia Economiei Romanesti
Acum, când românilor le e greu, când prețurile la raft au ajuns apăsătoare pentru veniturile foarte multor familii, când gaura de la buget a trecut de 24 de miliarde de lei, iar împrumuturile, numai de când a început acest an, au fost de 1,5 milioane de lei pe minut, uitați-vă bine, bine de tot, oameni buni, la indivizii ăștia! La cei pe buzele cărora stă numai grija pentru rotativă și pentru cum or să-și împartă ei puterea și funcțiile și de-acum înainte. Și cărora puțin le pasă de problemele oamenilor și de grijile țării. Singura lor grijă este propria căpătuială. A lor și-a camarilei dimprejurul lor. Ei clamează bunele intenții și spun sus și tare că s-au reformat. N-ar fi rău însă, zic, să ne-amintim bine de trecut, și de ce spuneau cei dovediți acuma infractori. Și să nu uităm (tocmai pentru că în seama noastră stă răspunderea deciziilor noastre și responsabilitatea pentru viitorul țării!) că somnul rațiunii naște monștri.
Despre misiunea foarte importantă pe care o au jurnaliștii într-o societate, pentru menținerea sănătății democrației și-a statului de drept, am scris câteva gânduri aici: https://www.facebook.com/photo/?fbid=773300137493490&set=a.422514559238718, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertății Presei.
Am scris, printre altele, că trecem printr-o perioadă foarte grea, care ne dovedește cât de important este rolul informării corecte. Lupta zilnică pe care mulți jurnaliști o dau pentru a scoate la lumină adevăruri incomode sau pentru a dezvălui cazuri de corupție este parte dintr-un demers care contribuie în mod esențial la menținerea sănătății societății.
Ziua Mondiala a Libertatii Presei
Nu de puține ori, munca onestă și adevărurile spuse pe șleau, fără menajamente și fără jumătăți de măsură, au dus la hărțuirea jurnaliștilor. La tentative mizerabile și grosolane de intimidare sau chiar la atentate soldate cu pierderi de vieți. Jurnaliștilor care își asumă zi de zi riscuri majore în această profesie riscantă, celor care își desfășoară activitatea în linia întâi (inclusiv așa cum se întâmplă zi de zi în războiul care are loc la doar câteva sute de kilometri de noi, în Ucraina), celor care și-au pierdut viața - tuturor și fiecăruia dintre acești oameni în parte li se cuvin gândurile noastre și recunoștința noastră, nu doar de Ziua Mondială a Libertății Presei, ci în fiecare zi.
De tenacitatea lor de a săpa și de a se documenta, de curajul lor de a dezvălui informații, de foarte multe ori periculoase sau incomode, de îndrăzneala lor, uneori de-a dreptul nebunească, de a transmite de oriunde, din zonele de război, din locurile unde natura se dezlănțuie sau de pe frontul luptei zilnice și de uzură cu problemele sociale, impostura și corupția, de încăpățânarea lor frumoasă de a rămâne oameni liberi într-o lume în care tot mai multe au ajuns să se tranzacționeze depinde (mai) binele societății noastre.
Cu alte cuvinte, de jurnaliștii onești depinde, în fapt, capacitatea societății de a dezvolta anticorpi față de minciună, corupție, dezinformare, ticăloșie și alte rele sociale.
De aceea, jurnaliștii care își fac munca demn, corect, cu respect față de adevăr și fără să derapeze pe nisipurile mișcătoare ale manipulării și propagandei merită tot respectul nostru.
Politica Externa
Despre cele mai importante teme și subiecte de politică externă am vorbit vineri (5 mai a.c.), de la ora 17.00, într-o emisiune la Prima News. Am discutat, printre altele, despre care mai sunt anul acesta șansele aderării României la Spațiul Schengen, despre recenta vizită a ministrului de Interne austriac în România, despre declarațiile acestuia și despre asigurările mincinoase pe care minstrul Bode a căutat să le dea românilor, prezentând un mesaj rezervat al omologului său austriac drept o posibilă veste bună în ce privește aderarea țării noastre la Schengen, dar și despre relațiile României cu Republica Moldova și despre încoronarea Regelui Charles al Marii Britanii, care a avut loc în acest week-end.
Pe curând!