Prețuri tot mai mari la raft, facturi uriașe la energie, condiții precare de îngrijire în spitalele de stat și o criză a sistemului de educație care se adâncește tot mai mult, pe măsură ce factorul politic devine tot mai intruziv. Tot atâtea probleme reale ale românilor, de care hrăpăreața coaliție USL 2.0 este complet străină.

Ce i-am auzit pe ei vorbind și săptămâna asta?

Despre cum or să facă ei rotativa, despre cum or să-și împartă funcțiile, despre cum or să candideze sau n-or să candideze în tandem la alegerile de la anul, despre cum or să-și mai împartă banii publici între ei și pe la diverse căpușe.

Nimic despre cei 61 de milioane de lei / oră cu cât ne-au îndatorat în primele luni ale anului. Bani pe care-i vom plăti noi și copiii noștri în următorii 30 de ani.

Iar ministrul PSD al Finanțelor Adrian Câciu nici măcar n-a catadicsit să vină în Parlament, unde a fost chemat de USR, să le explice românilor ce fac PSD și PNL cu banii ăștia. L-am văzut însă într-o demonstrație de maximă nerușinare, că nu-i pot zice altfel, ieșind public ca să vorbească discuții imediat după ce a fost anunțat oficial falimentul Euroins.

 

A declarat, printre altele, că statul trebuie să aibă mai mult curaj când controlează atribuțiile instituțiilor de reglementare și că ar trebui să se implice mai mult și Consiliul Concurenței. Indivizii ăștia vorbesc de parc-ar fi ajuns abia ieri-alaltăieri la conducerea țării și-a instituțiilor ei și ne sfidează grosolan, spunând ce-ar trebui să se facă, de parcă nu ei și-ai lor își pasează puterea de la unii la alții de 33 de ani încoace și de parcă nu oamenii susținuți în funcții de PSD și PNL ar fi la conducerea instituțiilor ăstora. Mă-ndoiesc că actualul ministru de Finanțe, care nu s-a sinchisit să vină în Parlament să dea explicații, nu știe, bunăoară, că fix niște "cinstiți" și "competenți" trimiși de-ai PSD-ului – a căror solicitare oficială de revocare a fost depusă de USR vineri, imediat ce a fost anunțat oficial falimentul Euroins - s-au aflat la conducerea ASF și n-au mișcat niciun deget pentru a preveni situațiile din ultimii ani care au pus în dificultate multe milioane de români.

Numai că - și asta n-o să auziți niciodată din gura reprezentanților PSD-ului și-ai PNL-ului - primii care se bucură de scumpirile uriașe și de facturile care împovărează buzunarele românilor sunt chiar ei, cei care reprezintă statul. Ei și-ai lor, pentru care găsesc mereu și mereu justificări ca să mai înființeze câte-un post la stat pentru oamenii de la partid. Așa am ajuns să avem în prezent 200 de secretari de stat. De 4 ori mai mulți, adică, decât erau în 2020. Dintre care cei mai mulți la Ministerul Transporturilor.

Și-atunci nu-i de mirare că e nevoie de din ce în ce mai mulți bani. Bani luați cu japca din buzunarele românilor. Inclusiv din ale celor care muncesc numai două ore, dar plătesc taxe pentru 8 ore de muncă, fiindcă guvernul PSD-NL se opune legii inițiate de USR de eliminare a supra-impozitării contractelor part-time.
Ce consecințe a avut asta?
Păi:
• 280.000 de contracte part-time închise de când a intrat în vigoare Ordonanța PSD-PNL
• 76.000 de contracte încetate în învățământ
• 38.000 de contracte încetate în comerț
• 26.000 de contracte încetate în transporturi
• 26.000 de contracte încetate în administrație
• 21.000 de contracte încetate în domeniul HoReCa


• Despre prestația extrem de slabă a actualului ministru de Externe, sub conducerea căruia România a ratat toate obiectivele majore de țară, inclusiv unele oportunități pe care le-am fi putut valorifica, am scris într-un punct de vedere. Am spus, printre altele, că războiul din Ucraina, ca orice situație de criză, a dat naștere și la oportunități. România ar fi putut să devină acum lider regional, doar că, din nefericire, am ratat această șansă, din cauza lipsei de inițiativă și de curaj de care funcționarul din fruntea MAE și șeful lui de la Cotroceni au dat dovadă.
Nu mai vorbesc de obiectivele de țară, gen Visa Waiver, intrarea țării noastre în Schengen - obiective ratate complet din pricina unor abordări disfuncționale.
Actualul ministru de Externe a avut prestația unui modest funcționăraș, care a executat doar ordinele venite de la Cotroceni, dovedind că nu are nici anvergura, nici capacitatea de a le atinge.
În afară de jocul obedient și oportunist, Bogdan Aurescu nu se poate lăuda nici măcar cu o poziție de ambasador al României pe care s-o fi ocupat, deși se laudă cu calitatea de diplomat tehnocrat.
Nu spun că un ministru de Externe al României ar fi trebuit neapărat să ocupe poziția de ambasador, pentru că de cele mai multe ori în aceste poziții sunt numiți politicieni. Dar când te recomanzi ca diplomat de carieră, cred că asta este o condiție esențială.
Asta nu înseamnă însă că Rareș Bogdan, cel căruia i s-a „revelat” zilele astea subit mediocritatea lui Bogdan Aurescu, e altceva decât ne-a obișnuit deja: un papagal oportunist și un demagog de duzină.
Ce e de remarcat în disputa asta iscată zilele trecute a funcționărașului cu demagogul (ambii la fel de oportuniști!) e că, din păcate, o dată în plus, PNL ne-a arătat că susține în funcții diverși indivizi mediocri și complet depășiți de situație, cum sunt, de exemplu, și Aurescu, și Bode, și Popescu.
Se pare însă că în PNL s-a dat liber la a arăta că Împăratul e gol. Iohannis se apropie de sfârșitul mandatului și, în perioada care urmează, vom auzi din ce în ce mai multe voci critice la adresa lui.


• Despre jocul iresponsabil al celor de la PSD și PNL cu banii din PNRR am scris aici: https://www.facebook.com/photo?fbid=748017343355103&set=a.422514559238718
Am spus că premierul Ciucă și șeful lui, Ciolacu, pun în pericol cel puțin 1,4 miliarde euro din tranșa a doua, de 3,2 miliarde euro, din cauză că au încercat să nu-și facă temele corect și să treacă șmecherește pe sub radar.
Jaloanele vizate acum sunt legea avertizorului de integritate și decarbonizarea.
În cazul legii avertizorului de integritate, mecanismul din capul lor a fost simplu: s-au comportat fix ca băieții ăia din gașca de bătăuși a școlii care vor să se-asigure că niciun om de bună credință n-o să îndrăznească să-i dea în fapt pe ei și pe-ai lor. Așa că, pentru a se pune la scut de oricine ar fi îndrăznit să semnaleze autorităților în drept nereguli (chiar și-n ce privește eventuale tentative de furt din bani europeni), au lăsat în textul de lege adoptat inițial prevederi care-i obligau pe avertizori să-și dezvăluie identitatea. Și lăsau la mâna primarilor, șefilor de CJ-uri și altor baroni locali portițe care să facă posibilă desființarea, fără argumente, a sesizărilor avertizorilor, pe motiv că ele n-ar conține “indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”.
Cu decarbonizarea au procedat la fel, șmecherește: au dat inițial un OUG în care respectau jalonul din PNRR, au trimis cererea de plată la Bruxelles, după care au schimbat OUG-ul pe furiș, noaptea ca hoții, între Crăciun și Anul Nou. Că deh!, pesemne li se aplică bine zicala aia cu lupul care-și schimbă părul, dar năravul ba, că altfel nu-mi explic.
Acum, pentru că riscul să pierdem bani din PNRR devine mare, banii din a doua tranșă fiind blocați, dau din colț în colț și au pus la cale, pe repede înainte, amendarea în procedură de urgență a legii avertizorului de integritate și abrogarea hotărârii date între Crăciun și Anul Nou.


• Despre falimentul Euroins, care a afectat peste 2,5 milioane de români, și despre cum ASF, un cuib de sinecuriști ai PSD-ului, a închis ochii până dincolo de al treisprezecelea ceas, am scris că asta a fost încă o imensă bătaie de joc, pe spatele și pe buzunarele românilor care muncesc cinstit. O batjocură venită din partea celor care trebuiau să comunice și să ia măsuri la timp, dar care au ținut batista pe țambal până în ultimul ceas, la fel ca în cazul City Insurance.
Iar faptul că premierul Ciucă și șeful lui, Ciolacu – care știau bine că se va întâmpla acest faliment - au ieșit zilele trecute să dea din colț în colț, acoperind cu vorbe goale acest nou tun dat buzunarelor românilor, evident că nu-i ajută cu nimic cei păgubiți.


• Despre cele mai importante evoluții din politica externă și despre probleme actuale de apărare și securitate am vorbit luni în emisiunea “La zi”, de la A7 TV .Vezi emisiunea integral pe Youtube aici...

Și tot despre subiecte de actualitate legate de apărare, respectiv de riscul de a pierde bani din PNRR din cauza unor legi făcute defectuos și a unor jaloane nerespectate din PNRR am vorbit miercuri seara, într-o emisiune la Prima News, respectiv joi seara într-o emisiune la TVR Timișoara.

Pe curând!

 

Ti-a placut articolul? Distribuie-l!

Articole Asemanatoare

Related posts


Cautare subiecte postate

Contactati-ma pe platforma preferata!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru.