Ciucă și Ciolacu, de-a alba-neagra cu PNRR-ul

Niște indivizi cocoțați la butoane printr-un concurs de împrejurări, cu aportul consistent al tătucului lor, președintele Iohannis, se joacă de-a guvernarea și pun în pericol banii pe care România i-ar putea primi din PNRR-ul pregătit și negociat de USR.

De data asta, cei doi băieți, premierul Ciucă și șeful lui, Ciolacu, pun în pericol cel puțin 1,4 miliarde euro din tranșa a doua, de 3,2 miliarde euro, din cauză că au încercat să nu-și facă temele corect și să treacă șmecherește pe sub radar.

Jaloanele vizate acum sunt legea avertizorului de integritate și decarbonizarea.

În cazul legii avertizorului de integritate, mecanismul din capul lor a fost simplu:

s-au comportat fix ca băieții ăia din gașca de bătăuși a școlii care vor să se-asigure că niciun om de bună credință n-o să îndrăznească să-i dea în fapt pe ei și pe-ai lor.

Așa că, pentru a se pune la scut de oricine ar fi îndrăznit să semnaleze autorităților în drept nereguli (chiar și-n ce privește eventuale tentative de furt din bani europeni), au lăsat în textul de lege adoptat inițial prevederi care-i obligau pe avertizori să-și dezvăluie identitatea.

În plus, lăsau la mâna primarilor, șefilor de CJ-uri și altor baroni locali portițe care să facă posibilă desființarea, fără argumente, a sesizărilor avertizorilor, pe motiv că ele n-ar conține “indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”.

Cu decarbonizarea au procedat la fel, șmecherește: au dat inițial un OUG în care respectau jalonul din PNRR, au trimis cererea de plată la Bruxelles, după care au schimbat OUG-ul pe furiș, noaptea ca hoții, între Crăciun și Anul Nou. Că deh!, pesemne li se aplică bine zicala aia cu lupul care-și schimbă părul, dar năravul ba, că altfel nu-mi explic.

Acum, pentru că riscul să pierdem bani din PNRR devine mare, banii din a doua tranșă fiind blocați, dau din colț în colț și au pus la cale, pe repede înainte, amendarea în procedură de urgență a legii avertizorului de integritate și abrogarea hotărârii date între Crăciun și Anul Nou.

Așa-i cu băieții ăștia: ei n-au o conștiință proprie, știu doar de frică. Nu știu de cinste și de respectarea angajamentelor făcute, și-apoi se miră că nu mai au nicio credibilitate și că ratează negocieri care-ar fi putut fi purtate, dac-ar fi dat dovadă de onestitate.

Și, dacă se poate, te mai și prind de obraz și te sfidează până în ultimul moment, cu gândul numai la ei și la interesele lor și fără să le pese deloc de români, de problemele lor, de nevoia de dezvoltare a țării cu bani din PNRR.

Decât toate astea, contează mult mai mult pentru ei să poată să fure în liniște, ei și-ai lor, și să-și împartă hălci din banii țării, fără să-i tulbure cumva avertizorii de integritate cei răi (pe care-ar fi vrut musai să-i știe, cu nume și prenume, ca să-i poată hărțui și intimida, așa cum au învățat ei, cu gașca lor, că se face...)

Sursă imagine: INQUAM Photos / Octav Ganea

Ti-a placut articolul? Distribuie-l!

Cautare subiecte postate

Contactati-ma pe platforma preferata!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru.