Marcăm azi Ziua Unirii Basarabiei cu România, o zi în care ar trebui să ne amintim atât de istoria tumultuoasă a acestei părți de lume și de vicisitudinile prin care au trecut generații întregi de români basarabeni, cât și de momentele luminoase.

Basarabia a trăit destinul dramatic al oricărei regiuni de la granița Imperiului țarist și ulterior sovietic.


Din nordul îndepărtat și până la Marea Neagră, Rusia imperială a fost puterea care a distrus comunități, elite și țări întregi pentru a-și urmări obiectivele de dominație.

Basarabia a plătit un preț greu de sânge și drame pe care ideologii de la Moscova au încercat mereu să le ascundă sub manipulări organizate sistematic și impuse cu control strict.

Însă infernul guberniilor rusești nu a putut fi ascuns la nesfârșit.

A fost nevoie de un război mondial devastator și de eroismul clasei politice din Basarabia pentru a se impune voința politică a românilor basarabeni.

Așa s-a scris unirea Basarabiei cu România: prin sacrificii și curaj politic din partea unei elite care nu a ezitat să se pună în slujba interesului național.

Și astăzi Moldova se confruntă cu un război devastator la graniță, cu o politică de dominație și război hibrid rusesc și cu mari probleme economice. Însă este pentru prima dată când devenirea Republicii Moldova este legată strâns de destinul Europei libere și unite. Iar România e primul jalon și cel mai important și loial partener al Moldovei europene.


Avem exemplul înaintașilor noștri politici din Regatul României și Basarabiei. Avem o unitate de limbă și cultură românească unanim recunoscută în Europa și o clasă politică pro-europeană care și-a înțeles foarte bine misiunea.

Sursă imagine: bibliotecaonesti.ro

Ti-a placut articolul? Distribuie-l!

Articole Asemanatoare

Related posts


Cautare subiecte postate

Contactati-ma pe platforma preferata!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru.