Avetrizori de integritate

Interesul pentru reforme al celor din PSD-NL se blochează exact acolo unde încep interesele lor personale

Am putut constata asta și azi, când coaliția PSD-NL a trecut, din nou, prin Camera Deputaților, Legea avertizorului de integritate, după ce ieri seară au trecut-o rapid prin Comisia juridică.

N-au vrut – nu că n-ar fi putut - să adopte o formă corectă a acestei legi de la început.

Și s-au gândit, probabil, că încercările lor de-a îngreuna cât mai mult cu putință activitatea avertizorilor de integritate vor scăpa nesesizate de Comisia Europeană. Care (și-or fi zis oamenii lui Ciolacu și-ai lui Ciucă!) va închide ochii și va face plata celei de-a doua tranșe din PNRR.

Evident că nu s-a întâmplat așa: banii din a doua tranșă – pentru care legea avertizorilor publici de integritate e unul dintre jaloane – sunt momentan blocați.

Nici acum, însă, în al treisprezecelea ceas și la a treia oară când trec legea asta prin Parlament, nu s-au îndurat să facă lucrurile 100% corect.

Le-au făcut de musai, pe repede înainte și tot la fel ca-n rândurile trecute: fără măcar să țină cont de vreunul dintre amendamentele depuse de USR. Legea tot nu rezolvă nici acuma nevoia de a asigura protecție sporită persoanelor care semnalează neregulile din instituțiile publice sau în ce privește cheltuirea banilor publici (adică celor care-i deranjează la culme pe cei din PSD-NL, fiindcă îi încurcă din "treburile" lor mai importante decât problemele țării).

S-au învoit, până la urmă, să scoată din textul legii sintagma “indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii” și să lase doar “indicii referitoare la încălcări ale legii”, dar vor musai ca avertizorii să menționeze în sesizările lor și care sunt indiciile (adică să furnizeze niște probe concrete), nu doar să transmită instituțiilor în drept informațiile vizând posibile încălcări ale legii.

În plus, ca să-i descurajeze cât mai mult pe avertizori și ca să-i facă mai ușor de identificat și de hărțuit, în formele inițiale legea prevedea ca avertizorii de integritate să-și dezvăluie identitatea.

Și chiar și în actuala formă, din păcate, sesizările care vin din partea unor avertizori anonimi sunt tratate diferit față de sesizările venite din partea unor avertizori a căror identitate e cunoscută.

Nu-i greu de înțeles de ce. Că doar Bode, Ciolacu, Ciucă, primarii și baronii lor de prin teritoriu au nevoie de cât mai multe informații despre cei care-ar îndrăzni să spună că ceea ce fac ei nu e-n regulă.

Ca să poată sufoca din fașă orice demers ce-ar putea ajuta instituțiile abilitate ale statului să facă lumină în privința – de exemplu - unor licitații măsluite, a unor bani publici deturnați de la scopurile declarate ori a unor dosare a căror soartă e aranjată în baza a tot felul de cârdășii dintre politic și justiție.

Degeaba a propus USR amendarea legii, așa cum am făcut și în dățile anterioare. Actuala majoritate politică s-a opus și de data asta.

N-au vrut, de exemplu, nici măcar să audă de amendamentul care le lăsa avertizorilor posibilitatea să semnaleze și public problemele constatate, și nici de amendamentul care viza acordarea de protecție sporită avertizorilor.

De fapt, majoritatea PSD-NL s-a comportat exact în același mod abuziv în care au procedat și în rândurile trecute, când au refuzat, pur și simplu, să introducă în circuitul parlamentar inițiativa legislativă propusă de USR referitoare la avertizorii de integritate, doar pentru că prevederile conținute în ea i-ar fi deranjat și ar fi tulburat liniștea celor puși pe căpătuială și pe aranjarea intereselor personale.

Cam în asta se blochează, de fapt, ca-n atâtea alte rânduri, interesul pentru reforme al celor din PSD-NL.

 

Sursă imagine: © Stockoxinoxi | Dreamstime.com

Ti-a placut articolul? Distribuie-l!

Articole Asemanatoare

Related posts


Cautare subiecte postate

Contactati-ma pe platforma preferata!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru.