Am fost invitat în calitate de vicepreședinte al Adunării Parlamentare NATO să țin discursul de deschidere al Parliamentary Forum on Oversight of the Security Sector in Eastern Europe, South Caucasus and Central Asia, care se desfășoară zilele acestea la Berlin, în organizarea The Partnership for Peace Consortium (PfPC) și Geneva Centre for Security Sector Governance (DCAF).

Am participat, de asemenea, și la primul panel de discuții, cu tema “Responding to Crisis and Building Democratic Resilience – The Role of Parliaments”.  

Voi reveni în țară astă-seară și îmi voi începe activitatea în Parlament, acolo unde ieri a început o nouă sesiune parlamentară, poate una dintre cele mai dificile de până acum.

Cu o realitate economică grea, cu iarna care se apropie, cu un război de uzură în desfășurare la numai câteva sute de kilometri de granițele noastre - toate astea ar impune concentrarea pe adoptarea celor mai bune și mai responsabile măsuri care să vină în sprijinul românilor și să-i ajute să depășească cât mai ușor situațiile dificile.

O scurtă trecere în revistă a realității de zi cu zi ne arată însă că prioritățile PSD și PNL nu coincid absolut, dar absolut deloc cu prioritățile românilor. Din contră. 

PSD și anexa lui galbenă, PNL, au agenda lor proprie, în care cuvântul de ordine este căpătuiala și în care prioritățile nu sunt reformele (așa cum sună gargara de doi lei a premierului Ciolacu).

Se apropie un an greu. Un an cu 4 rânduri de alegeri, în care interesul lor este acela să continue să se țină agățați de putere. Drept pentru care Ciolacu pare că știe foarte bine ce are de făcut: nu contează să facă, trebuie doar să pară că vrea să facă. Sub semnul ăsta a stat, de altfel, și recenta vizită a lui Marcel Ciolacu la Bruxelles, de unde s-a întors fix așa cum a plecat. Fiindcă vorbele lui în vânt despre reformele pe care ar vrea să le facă n-au prea convins pe nimeni…

Pericolul uriaș în toată joaca asta de-a guvernarea, în care Ciolacu stă cu un ochi la scorul din sondaje și cu altul la oglindă, e că România riscă să rateze jalon după jalon, țintă după țintă, și să piardă banii din PNRR. Numai că asta ei, cei de la PSD-NL, nu spun. După ce ne-au împrumutat cu sume uriașe, la cele mai mari dobânzi din Europa, vor acuma să mute povara scoaterii țării din criză pe umerii cetățenilor și-a mediului de afaceri, iar ei să se spele pe mâini ca Pilat din Pont. 

USR și-a anunțat deja ieri la prânz prioritățile pentru această sesiune. 

Ne vom opune cu toată forța creșterilor de taxe și nu le vom permite celor de la PSD-NL să joace soarta țării la ruleta populismului lor deșănțat și-a promisiunilor lor demagogice și iresponsabile. 

Suntem în fața unei sesiuni în care trebuie tranșat proiectul legii pensiilor. Altfel pierdem banii din PNRR.

Suntem în fața unei sesiuni ce premerge startul unui an electoral și categoric nu le putem permite celor de la PSD-NL să arunce în prăpastie țara și să pună în pericol stabilitatea economică prin măsuri inepte și prin pomeni electorale nechibzuite, așa cum am văzut că deja se prefigurează,  doar ca să-și mai cumpere ei niște voturi. 

Așa cum am mai spus și-n alte rânduri, sunt realist și știu că nu ne vom putea lupta doar noi, de unii singuri, cu ei și că nu vom putea stârpi singuri toată demagogia lor deșănțată. E motivul pentru care USR lucrează să construiască o alternativă solidă și reală pentru 2024. 

Ce vă pot promite este că, așa cum am făcut-o și până acum, vom face și în această sesiune tot ce ține de noi pentru a face lucrurile cât mai bine, cât mai corect și cât mai în folosul românilor. 

 

 

Ti-a placut articolul? Distribuie-l!

Articole Asemanatoare

Related posts


Cautare subiecte postate

Contactati-ma pe platforma preferata!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru.