Pentru că programul acestor zile a fost unul foarte dens, n-am apucat să vorbesc până acum decât foarte pe scurt despre summit-ul NATO de la Washington și despre evenimentele numeroase desfășurate aici pe durata acestor zile.
În calitate de vicepreședinte al Adunării Parlamentare NATO, am avut întâlniri și discuții alături de reprezentanți din conducerea AP NATO, dar și alături de delegația României, care a fost prezentă la evenimentele organizate de Adunarea Parlamentară NATO la Washington.
Aș vrea să vă dau, în cele ce urmează, mai multe amănunte despre această latură parlamentară și politică a Adunării Parlamentare NATO, care asigură o legătură fundamentală cu parlamentele naționale și cu întreg procesul legislativ.
Ce facem în aceste zile la Washington este să tragem linie și să concluzionăm după un an de zile de activități intense atât în plenul Adunării, cât și în cadrul comitetelor de lucru. Am avut o agendă în oglindă, aș putea spune, cu întreg efortul inter-guvernamental și am căutat să promovăm o serie de priorități.
Ieri, cu ocazia evenimentului organizat de AP NATO la Washington, în clădirea Congresului SUA, parlamentarii NATO s-au întâlnit cu delegația de parlamentari din Ucraina într-un eveniment care a făcut bilanțul cooperării strânse cu Ucraina.
Delegația Statelor Unite la AP NATO a găzduit acest Summit parlamentar care a reunit lideri parlamentari din cele 32 de state membre NATO, precum și din Ucraina, inclusiv 23 de președinți ai Parlamentului.
Această întâlnire la nivel înalt a evidențiat importanța dimensiunii parlamentare a Alianței și opiniile Parlamentelor aliate cu privire la prioritățile cheie ale Alianței.
În discursul de deschidere, congresmanul Michael R. Turner, șeful delegației SUA la AP NATO, a declarat: „Când Vladimir Putin a invadat Ucraina, a crezut că va diviza NATO. El credea că nu vom susţine o democraţie şi că nu vom fi împreună. Nu a contat pe aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Și pe extinderea NATO. Și, în același timp, toți devenim și mai hotărâți față de angajamentul nostru față de NATO și mai hotărâți față de angajamentul nostru față de Ucraina […]. Este cu siguranță onoarea noastră să îi putem sprijini în lupta lor pentru democrație.”
În efortul comun și susținut de sprijinire a Ucrainei, Adunarea Parlamentară NATO a contribuit semnificativ prin lansarea în primăvară a recomandărilor sale către aliați privind deciziile care se pregăteau. Pe scurt, raportul AP NATO îndemna Alianța să afirme că va fi alături de Ucraina până la victorie și mai departe, că va asigura planuri concrete de resurse pentru a consolida descurajarea și apărarea NATO, precum și pentru a intensifica rolul Alianței în apărarea valorilor democratice comune.
Dezbaterile din cadrul acestui Summit parlamentar s-au bazat și pe documentele anterioare, adoptate în 27 mai 2024 (pentru mai multe detalii: Declaration 489 – Standing With Ukraine Until Victory și de asemenea Declaration 490 – Shaping Nato For The Next Generations At The Washington Summit.)
Ambele declarații reflectă pe deplin voința tuturor parlamentarilor aliați și este contribuția legislatorilor la succesul sumitului din acest an.
Adunarea a cerut Aliaților și NATO să înființeze un Centru pentru Reziliență Democratică în cadrul Cartierului General al NATO, proiect care a făcut obiectul a 14 rezoluții și numeroase rapoarte. Acest centru va servi drept resursă și drept centru de informare privind criteriile democratice pentru membrii, partenerii și aspiranții NATO.
De asemenea, președintele Adunării Parlamentare NATO, Gerald E. Connolly (SUA), a prezentat aceste recomandări șefilor de stat și de guvern ai NATO la reuniunea din cadrul summit-ului. Președintele Adunării este în mod tradițional invitat să se adreseze la summit-urile NATO pentru a prezenta punctele de vedere ale legislatorilor aliați cu privire la problemele cheie care afectează Alianța.
Imediat după acest summit va urma o analiză a rezultatelor și stabilirea unei agende post-summit pentru Adunarea Parlamentară NATO. Vom stabili prioritățile legate de susținerea Ucrainei, monitorizarea și evaluarea activității de implementare a măsurilor pentru sporirea capacității de apărare și descurajare aliată, dar și dezvoltarea calendarului de cooperare cu țările partenere.