Nicu Falcoi

Fețele hidoase ale războiului au continuat, din păcate, să ni se dezvăluie și în săptămâna care a trecut, când lumea întreagă a fost cutremurată de imaginile de coșmar ale masacrului asupra populației civile de la Bucha și din alte localități din împrejurimile Kiev-ului.

Cu aceste imagini cutremurătoare și-a început, de altfel, și discursul în Parlamentul României, luni seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.


Nu avem cum să rămânem indiferenți la cele petrecute acolo, pentru că indiferența ne-ar face complici. Statul român și fiecare cetățean în parte trebuie să condamne acest masacru. Iar Putin și regimul lui criminal trebuie izolați și condamnați public de către toți liderii europeni. Este gestul minim de solidaritate cu care le suntem datori oamenilor uciși acolo în numele cruzimii dezlănțuite de urâțenia războiului: https://www.facebook.com/photo/?fbid=514231786733661&set=a.422514559238718
Și da, așa cum a subliniat în discursul său și președintele Zelenski: pe teritoriul Ucrainei se decide acum soarta întregii Europe, a regiunii Mării Negre și implicit soarta Republicii Moldova, pentru a nu deveni o următoare țintă a expansiunii rusești.

“Viitorul nostru este împreună”, a fost mesajul principal al președintelui ucrainean. Care – de acolo de unde se simte încă atmosfera cumplită, apăsătoare a războiului – ne-a impresionat cu puterea lui de-a vorbi și despre reconstrucție și speranță, despre faptul că România va contribui la refacerea Ucrainei după război și despre faptul că, după ce pacea se va restabili, va începe un dialog pentru a permite asigurarea de drepturi și protecție minorităților naționale, inclusiv minorității române din Ucraina.

“Dacă nu ne-am fi apărat, ce au făcut la Bucha ar fi făcut pe tot teritoriul Ucrainei”, a mai spus președintele Zelenski, vizibil marcat de atrocitățile comise de armata rusă asupra civililor.
Mă raliez elementului central al mesajului președintelui ucrainean și ideii de împreună: actualei situații îi putem pune capăt doar împreună, acționând solidar, condamnând cu fermitate crimele comise, uciderea și torturarea cu bestialitate a oamenilor nevinovați și impunând sancțiuni economice dure Rusiei.

Imagini din plen de la momentul discursului președintelui Volodimir Zelenski, aici: https://www.facebook.com/photo/?fbid=514769086679931&set=pcb.514771270013046

Marți (5 aprilie), în cadrul sesiunii săptămânale de Declarații politice am susținut o declarație intitulată “Incompetență, ticăloșie sau interese ascunse? Odiseea PSD-istă a pastilelor cu iod”, al cărei conținut integral îl puteți citi aici: https://www.facebook.com/photo?fbid=515151999974973&set=a.422514559238718

Despre situația mai mult decât inacceptabilă legată de hărțuirea jurnalistei Emilia Șercan și despre lipsa de reacție a autorităților, care afectează extrem de grav credibilitatea instituțiilor statului și încrederea pe care cetățenii o au în aceste instituții mi-am exprimat un punct de vedere. Am spus, printre altele, că atunci când am intrat în politică, acum aproape 6 ani, bănuiam că putregaiul corupției, al abuzurilor, neglijenței și derapajelor grave în serviciu e foarte, foarte întins. Dar nu-mi închipuiam că el are o asemenea amploare încât – din cauza rețelelor de corupție și de interese care parazitează multe dintre instituțiile statului – să le facă pe-acestea aproape impotente. Incapabile să reacționeze prompt și corect din punct de vedere instituțional în fața unor situații extrem de grave de încălcare a legii.
Am urmărit și eu, la fel ca foarte mulți dintre voi, scrisele jurnalistei Emilia Șercan și am așteptat ca persoanele și instituțiile vizate să ofere, în mod prompt și corect, explicații și răspunsuri și să facă o informare cu privire la stadiul soluționării plângerii depuse de Emilia Șercan.
Mizerii constând în sustragerea și publicarea de imagini cu caracter privat sunt descalificante în sine, atât pentru cei care se demit la a sustrage și/sau confecționa astfel de probe, cât și pentru aceia care se dedau la a le publica. Tehnicile acestea de lucru fac parte din categoria celor mai sordide metode de kompromat, învățate probabil direct din manulalele manipulatorilor și diversioniștilor de inspirație sovietică.
Fapt e că luxul unei tăceri absolute de zeci de ore, tăcerea lașă, vinovată, a autorităților vizate de acuzațiile publice au fost tot atâtea palme grele pe obrazul instituțiilor statului și tot atâtea motive de îndoială care au săpat și vor săpa adânc la temelia încrederii (și așa extrem de șubrede) pe care cetățenii o mai au în instituțiile statului român.

Despre expluzarea de către MAE a zece diplomați ruși am scris aici: https://www.facebook.com/photo?fbid=515360116620828&set=a.422514559238718
Am spus, printre altele, că – în contextul expulzărilor semnificative de diplomați ruși din multe țări aliate – de mai multe zile ne-am întrebat cu toții de ce MAE român nu a procedat la expulzare ca soluție similară.
Nici acum nu am niște explicații. De ce am așteptat atâtea zile? Cât timp trebuia să treacă și câte demersuri mai trebuia să facă opoziția pentru a se lua măsuri?
Starea de fapt a diplomației românești ne arată multe ezitări, multe atitudini care imită tardiv deciziile altora, o poziție excesiv defensivă.
Ambasada rusă a organizat simulacre de conferințe online, doar pentru a propaga știri false. Și noi nu am spus ceva, orice, la nivel oficial. A trebuit să existe o mobilizare la nivelul presei independente pentru a sancționa poziția ambasadorului rus și modul discreționar de a trata publicul român.
Guvernul PSD-PNL și MAE trebuie să înțeleagă că intrăm într-o confruntare diplomatică foarte serioasă atât la nivel multilateral, cât mai ales bilateral. Măsurile de expulzare diplomatică vor trebui folosite mai des, așa cum ar trebui să se întâmple cu aplicarea și implementarea națională a unor sancțiuni decise împotriva Moscovei la nivel NATO și UE.
Nu trebuie să fim luați pe nepregătite pentru că MAE sau Secretariatul General al Guvernului nu coordonează un plan național cu toate măsurile necesare. MAE, dar și Guvernul în ansamblul său ar trebui să evalueze și din punct de vedere legislativ dacă se impun decizii care revin Parlamentului. Nu sunt de-ajuns doar declarațiile ferme și nu trebuie să așteptăm ca alții să decidă pentru noi. Federația Rusă știe foarte bine cum să folosească abil asemenea ezitări și să ne arate propriile slăbiciuni.
Sper ca MAE să își schimbe atitudinea și să devină un partener al Parlamentului, iar prin transparență și proactivism să evite obstacolele și problemele adaptării la un mediu internațional mult mai complicat.

Despre războiul din Ucraina, despre cum văd evoluțiile situației și despre care cred că sunt, în acest moment, planurile lui Putin am vorbit zilele trecute pentru Ziare.com. Articolul integral îl puteți citi aici: https://ziare.com/…/rusii-vor-duce-lupte-grele-pentru…

Joi seara (7 aprilie) am participat, la Tele Europa Nova, la o emisiune în care am discutat despre cele mai importante subiecte de actualitate.
Pe curând!

Ti-a placut articolul? Distribuie-l!

Articole Asemanatoare

Related posts


Cautare subiecte postate

Contactati-ma pe platforma preferata!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru.