O vizită la NASA îți poate schimba realmente perspectiva, sporindu-ți încrederea în incredibila putere a minții umane și în progresele absolut uluitoare înregistrate în activitățile de cercetare. E ceea ce am simțit zilele astea, când am avut ocazia să vizitez sediul NASA, Centrul de operațiuni robotice și Centrul de control al operațiunilor spațiale al Agenției Spațiale Americane, precum și Laboratorul de fizică aplicată al Universității Johns Hopkins și Laboratorul de Cercetare al Armatei SUA, în cadrul reuniunii comune a Comisiei pentru știință și tehnologie și a Comisiei pentru economie și securitate a AP NATO, ce se desfășoară în aceste zile la Washington și Baltimore.
Fiecare reuniune de lucru a Adunării Parlamentare NATO e o ocazie de dezbatere a unor subiecte importante și foarte actuale. Dar atunci când domeniile interferează, completându-se unul pe altul într-un mod cu totul și cu totul surprinzător, e cu-atât mai provocator.
Cred că nu mai e un secret pentru nimeni că progresul tehnologic a ajuns să ne depășească imaginația. Ceea ce în trecut numeam generic "tehnologii ale viitorului" nu doar că ne-au ajuns din urmă, ci au ajuns să întreacă aproape orice închipuire.
Sigur că o parte consistentă a discuțiilor s-a axat tot pe cel mai fierbinte subiect al momentului: războiul de agresiune declanșat de Rusia asupra Ucrainei și cum pot fi utilizate, în scopul apărării, progresele industriale și tehnologice. Am vorbit despre aceste chestiuni într-o dezbatere găzduită de Center for Strategic and International Studies (CSIS).
Iar la vizita din cadrul Laboratorului de fizică aplicată de la Universitatea Johns Hopkins coordonatorii activităților de cercetare ne-au făcut o prezentare generală a actiivităților în curs, cu informații detaliate extrem de interesante despre materialele extreme, cercetările recente din domeniul biologiei și chimiei, dar și din domenii vizând, printre altele, descoperirea de noi surse de energie.