Raport AP NATO

În aceste zile particip cu delegația parlamentară a României la reuniunea Adunării Parlamentare NATO de la Bruxelles.

Contextul ultimelor luni este unul extrem de tumultuos, de la situația tensionată de la granița de est a NATO, la retragerea din Afganistan, pandemie, criza energetică și cea a refugiaților. Toate acestea reprezintă o serie de provocări la o scară cu care nu ne-am confruntat în Alianță, iar Adunarea Parlamentară a încercat să se adapteze din mers și să participe la susținerea unor decizii care se pregătesc în cadrul NATO.

Pentru a vă face o idee despre anvergura activității, dar și pentru a înțelege că Alianța se află în pragul luării unor decizii strategice privind evoluția pe termen mediu și lung, în paralel cu gestionarea situației actuale vă recomand să aruncați o privire peste raportul anual pe care președintele Adunării Parlamentare NATO, Gerald E. Connolly (SUA), l-a prezentat. Textul integral al raportului pe 2021 îl găsiți în link-ul din primul comentariu.

Documentul detaliază rapoartele, recomandările și activitățile Adunării pentru 2021, prezentând o imagine a priorităților pe care membrii Adunării și-ar dori să le vadă reflectate în noul Concept strategic pe care liderii aliați îl vor adopta la Madrid în iunie.

„În 2021, propriile noastre deliberări aici în Adunare au făcut două lucruri foarte clare”, a subliniat președintele Connolly. „NATO trebuie să se adapteze la realitatea strategică și trebuie să se angajeze din nou la valorile sale democratice de bază, împărtășite”.

Tot în raport se mai spune și că: „Acțiunile Rusiei au pus capăt celor 25 de ani de încercare de a construi un veritabil parteneriat strategic. Ambițiile și acțiunile declarate ale Chinei reprezintă o provocare sistemică pentru valorile democratice și sistemele de guvernare”.

„NATO trebuie să se întoarcă la rădăcini” pentru a face față cu succes acestor provocări și altora, mai subliniază președintele Connolly. Și: „NATO a fost întotdeauna definită prin ceea ce reprezintă și este o alianță dedicată democrației, libertății individuale și statului de drept.”

„De aceea, Adunarea îndeamnă la înființarea unui Centru de Reziliență Democratică la sediul NATO – care să servească drept resursă și centru de informare a celor mai bune practici și fertilizare încrucișată pe criterii democratice, la cerere.”

Săptămâna aceasta, Adunarea Parlamentară NATO va adopta contribuția sa oficială la noul Concept strategic al NATO, care va fi distribuit Secretarului General al Alianței Nord Atlantice și Consiliului Atlanticului de Nord.

În ceea ce mă privește, am promovat activ în ultimii ani propunerea ca România să primească un tratament egal, subsumat principiului ”one flank, one threat, one presence” și o prezență militară NATO la Marea Neagră. Și în ultimele săptămâni putem observa că Aliații fac eforturi pentru a implementa aceste obiective și sunt convins că la următorul summit NATO, din această vară, vom atinge aceste obiective.

În următoarele trei zile, membrii vor discuta, de asemenea, o gamă largă de subiecte de pe agenda transatlantică cu reprezentanții NATO, UE și naționali, inclusiv provocările din China și flancul sudic al NATO, reziliența aliaților, gestionarea crizelor, descurajarea nucleară și controlul armelor, precum și cooperarea NATO-UE.

Reuniunile Comitetului Mixt vor include și întâlnirea anuală cu Reprezentanții Permanenți la Consiliul Nord-Atlantic, sub președinția comună a Președintelui Connolly și a lui Jens Stoltenberg, Secretar General NATO și Președinte al Consiliului Nord-Atlantic.

Sursă imagine: https://nato-pa.foleon.com

Ti-a placut articolul? Distribuie-l!

Articole Asemanatoare

Related posts


Cautare subiecte postate

Contactati-ma pe platforma preferata!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru.