Deputat Nicu Falcoi - USR

Am susținut ieri, de la tribuna Parlamentului, declarația politică: "Industria de apărare românească, între știrile de breaking news de la DNA și opacitatea totală a actualilor decidenți"

Conținutul integral al declarației îl găsiți aici:

"Domnule Președinte,

Stimați colegi,

Zilele acestea s-a desfășurat la Bruxelles reuniunea miniștrilor Apărării NATO, prilej cu care aliații au aprobat și dezbătut o agendă dominată de prioritățile asumate la Madrid, anul trecut, dar și evoluțiile recente.

 

De departe, cel mai important mesaj al Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg, a fost cel legat de capacitatea țărilor noastre de a face față unei duble provocări.

Prima: asigurarea munițiilor și materialelor de război la stocuri suficiente, în măsură să satisfacă standardele NATO, și a doua: accelerarea livrărilor de ajutoare militare către Ucraina.

Secretarul General NATO a scos în evidență carența cu care ne confruntăm, precum și faptul că avem aliați care și-au consumat o serie importantă din rezervele de muniție.

Evident că aș putea să mă întreb și cum stăm noi la acest capitol, dar nu mă aștept la un răspuns din partea actualului guvern, aflat în plină negociere pentru rotația asumată.

Tot Secretarul General NATO Jens Stoltenberg și-a exprimat îngrijorarea justificată că asigurarea unor stocuri absolut necesare de materiale de război dintre cele mai diverse, precum și înzestrarea cu sisteme de luptă, va implica decizii majore și rapide.

„Suntem într-o cursă a logisticii”, a declarat Jens Stoltenberg, subliniind că „viteza va salva vieți”. La Bruxelles, miniștrii au decis asupra unui nou nivel de ambiție pentru planificarea apărării NATO și să abordeze modalități de creștere a capacității industriale de apărare și de reaprovizionare a stocurilor.

Mă întreb: ce-a făcut, oare, ministrul Economiei, dl. Florin Spătaru, pentru a crește capacitatea industriei de apărare? Fiindcă, dacă ne întrebăm ce a făcut șeful ROMARM, Gabriel Țuțu, răspunsul se află în ce ne-a arătat DNA. În loc să se ocupe de reabilitarea fabricilor de armament, dl. Țuțu se ocupa de afaceri cu măști și trafic de influență.

În anul 2022, ministrul Florin Spătaru ne-a promis că până în decembrie 2022 vom avea strategia actualului guvern pentru industria de apărare. Pentru moment, am văzut doar poze cu domnia sa în vizite de lucru și cam atât.

Ce facem cu fabrica de pulberi? Ce facem cu programele majore de înzestrare în care industria românească de apărare nu există?

Ce facem cu cu reforma sistemului de compensare pentru contractele cu achiziții de armament?

Ce program de investiții are Guvernul pentru retehnologizarea unor uzine de armament?

Nu am văzut vreun raport în acest sens și mai mult ca sigur nici ministrul Apărării nu știe ce să spună pe aceste subiecte atunci când este întrebat la reuniunile NATO.

Nici măcar noi, membrii Comisiei parlamentare pentru apărare, nu suntem la curent cu intențiile, și mai ales cu pașii concreți făcuți de ministrul Ecoonomiei. Iar despre realizări nici măcar nu este cazul să întreb, căci vedem cu toții realitatea cruntă a nivelul scăzut în care se zbate industria de apărare românească.

Vă mulțumesc."

Ti-a placut articolul? Distribuie-l!

Articole Asemanatoare

Related posts


Cautare subiecte postate

Contactati-ma pe platforma preferata!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru.