NATO aniversează azi 74 de ani de existență neîntreruptă și tot atâția ani de solidaritate.

Fiind cea mai longevivă alianță din istoria contemporană a Europei, NATO a devenit un simbol al rezilienței, democrației și libertății.

Calitatea sa defensivă, regulile statului de drept și standardele democratice au făcut din NATO cel mai important for euroatlantic în care democrațiile se regăsesc și cooperează.

Această longevitate a Alianței este dată de capacitatea de adaptare politică și militară, de mecanismele prin care statele membre își armonizează agenda de securitate și răspund în comun unor amenințări.

Agresiunea Federației Ruse a determinat NATO să se adapteze rapid la cea mai dramatică schimbare strategică din Estul Europei.

 
Războiul din Ucraina a convins aliații că o apărare eficientă se va putea realiza numai printr-o prezență de trupe aliate la graniță și printr-un angajament politic de sprijin pentru țări partenere precum Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

 

NATO a demonstrat că rămâne singurul factor de descurajare eficient în fața Rusiei și că are soluții pentru a păstra stabilitatea.

Fapt confirmat și de decizia Suediei și Finlandei de a adera la Alianța Nord Atlantică.

Iar azi sărbătorim și intrarea Finlandei în familia NATO.

Felicit Finlanda pentru acest moment foarte important în istoria europeană și aliată. De fapt, Finlanda a fost întotdeauna un partener de nădejde al NATO, gata să ajute și să contribuie politic și militar la promovarea cooperării.

Noul nostru aliat are o armată modernă, la standarde NATO, și va avea o contribuție semnificativă la securitatea flancului Nordic, dar și pe alte dimensiuni cum ar fi diplomația publică aliată și combaterea războiului hibrid.

Sper ca în scurt timp și Suedia să parcurgă ultimele etape pentru aderare, moment în care întreaga Peninsulă scandinavă va intra în NATO.

Sursă imagine: cont FB NATO

 

Ti-a placut articolul? Distribuie-l!

Articole Asemanatoare

Related posts


Cautare subiecte postate

Contactati-ma pe platforma preferata!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru.