România aniversează astăzi 19 ani de la intrarea în NATO, moment marcat într-un context internațional radical schimbat față de acela când Alianța a decis să aprobe intrarea țării noastre.
Această aniversare este despre solidaritate, responsabilitate și mai ales despre lupta pentru valorile democrației, statului de drept și libertate.


Dacă astăzi suntem apărați este pentru că avem garanții de securitate, avem aliați solidari și un mecanism colectiv prin care putem lua cele mai bune decizii pentru securitatea și apărarea noastră.
Cu un război atât de aproape de noi și cu o țară, Ucraina, devastată de agresiunea rusă, înțelegem mai bine cât de norocoși am fost că am avut voință politică și consens și că Armata română și-a făcut datoria la cele mai înalte standarde.
S-au schimbat multe în bine în acești 19 ani. Și poate că acum înțelegem de ce este nevoie de atâta muncă pentru a consolida profilul strategic al României în Alianța Nord Atlantică.
Nu în ultimul rând, în acești ani am mai învățat cu toții un lucru: când vine vorba de supraviețuire și apărare nu există soluții miraculoase. Există doar patru elemente fundamentale: 30 de armate naționale, o comunitate trans-atlantică, aliați de nădejde și un set de valori care ne unesc.
Aceste elemente au făcut ca NATO reziste și să fie cea mai lungă alianță militară din istorie.

 

Sursă imagine: mapn.ro

Ti-a placut articolul? Distribuie-l!

Articole Asemanatoare

Related posts


Cautare subiecte postate

Contactati-ma pe platforma preferata!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru.